Happy kids Book Club: Aflevering 6

AFLEVERING 6: INCLUSIE

Boek: Zeggen dat ik van je hou


Al op driejarige leeftijd loopt mijn jongste dochter te verkondigen wie haar ‘liefje’ is in haar klas. Begint dat bij jullie (klein)kinderen ook al zo vroeg? Ik vind het persoonlijk zo aandoenlijk om te zien hoe jonge kinderen het onderscheid beginnen maken tussen de verschillende soorten liefde die ze voelen: voor hun gezinsleden, familieleden, vriendjes… “Zeggen dat ik van je hou” is een wondermooi boek om hierover een speels gesprek te starten. 

Het verhaal start vanuit wat oudere kinderen die op de speelplaats experimenteren met hun eerste liefdesverklaringen, en gaat dan de vergelijking aan tussen mensen en de dierenwereld. Op elke dubbele pagina wordt aan de ene kant getoond hoe een bepaalde diersoort genegenheid toont, en aan de andere kant welke gebruiken mensen hiervoor in het leven riepen. 

Op die manier is het verhaal tegelijk een leerrijke ontdekkingstocht langs waterslangen, dansvliegjes en zwanen, én een hartverwarmende opsomming van de vele verschillende manieren waarop mensen elkaar hun liefde tonen: van knuffelen tot jezelf optutten, van handen vasthouden tot de traditionele bruiloftskus.  

“Kraanvogels dansen en buigen hun hals.
Mensen doen een chachacha, een tango of een wals.”

Hoewel de tekst op rijm grappig is en ritmisch leest, zijn de illustraties dé absolute troef aan dit prentenboek. Niet alleen omdat de waterverfstijl zo mooi het romantische thema benadrukt, maar ook dankzij de inclusieve blik die het op de wereld werpt. Elke pagina toont een weer een andere liefde tussen heel erg verschillende mensen. Lezers ontdekken jonge en oude generaties, twee schooljongens die elkaars hand vasthouden, een meisje in een rolstoel die een briefje doorgeeft in de klas, koppels van verschillende culturele achtergronden… Het is tegelijk een feest van herkenning, en een ontdekkingsreis doorheen alle vormen die liefde aan kan nemen. 

Op de laatste spread in het boek wordt nog even dieper ingegaan op de manieren waarop de aanwezige dieren in het verhaal elkaar aantrekken. In deze stukjes staat telkens omschreven hoe mannetjes en vrouwtjes van de soort indruk op elkaar proberen maken. Maar in de introtekst wordt toch nog even benadrukt: zowel bij mensen als bij dieren bestaat liefde niet enkel tussen mannen en vrouwen.  

 


Sold out