Happy Kids Book Club: Aflevering 12

Boek: Samen zijn we thuis

AFLEVERING 2: VERHUIZEN


In het lijstje ‘moeilijke mijlpalen in het leven van een kind’, staat verhuizen vast in menig top drie. Ik kan alvast niet meer op twee handen tellen hoe vaak mijn dochters mij vroegen om nog maar eens te bevestigen dat we zéker niet binnenkort zouden verhuizen. Van alle mogelijke veranderingen die een kinderleventje op zijn kop kunnen zetten, is het letterlijke veranderen van hun volledige omgeving dan ook een bijzonder ingrijpende.

Het is wat het hoofdpersonage meemaakt in “Samen zijn we thuis”. De eerste helft van het boek verbeeldt en vertelt mooi wat een thuis en thuis maakt: de gewoontes en rituelen, de gedeelde herinneringen en de vertrouwdheid van elk klein detail. Tot de grote verhuis: “Dan wordt thuis het kussen onder je arm, de stille omhelzing voordat je vertrekt.”

Ik vind het echt ontzettend mooi hoe het verhaal op die manier van de ene definitie van “thuis” geleidelijk evolueert naar een nieuwe. De tweede helft van het verhaal gaat over het ontdekken van een nieuwe plek, en het creëren van nieuwe rituelen en gewoontes. Maar de kernboodschap – die al van in het begin door het boekje wordt geweven – is dat thuis gewoon is waar we samen zijn.

“Thuis is een tafel vol lekkers met de liefste mensen eromheen.

Thuis is samen afwassen en samen vegen als er scherven zijn.”

Het is dus een troostrijk boek voor kinderen die verhuizen, maar het verhaal motiveert ook andere lezers om te koesteren wat we voor vanzelfsprekend zien. Iedere dag bewust dankbaar zijn voor onze omgeving en de mensen om ons heen, is misschien wat veel gevraagd, maar af en toe dankzij een boekje stil staan bij alles wat we hebben, lijkt me dan wel een mooie oefening (en niet alleen voor de kleinsten!)


Sold out

You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post