5 redenen waarom jij straks kiest voor open ended speelgoed

Open Ended speelgoed geeft je kind de ruimte om zelf de spelregels te bepalen. Het geeft de ruimte om hun fantasie de vrije loop te laten gaan. Open ended spelen is dus een spelvorm waarbij vooraf geen doel werd gedefinieerd. Dit maakt dat je kind hetzelfde speelgoed op heel wat verschillende manieren kan invullen en het dus minder snel of zelfs niet zal vervelen de komende jaren!  

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan open ended play.  

1. Oooontspan  

Het geeft je kind een ontspannen manier van spelen. Er is namelijk geen juist of fout, maar enkel zijn eigen invulling en fantasie om er iets leuks van te maken  

2.1001 manieren op te spelen

Het speelgoed is heel veelzijdig en kan in verschillende spelvormen vervat worden. De blokken van Stapelstein bijvoorbeeld kunnen de ene dag dienen als padjes om over te lopen en de andere dag als hoedjes. Deze doek van Grimms kan de ene dag het dak van een zelfverzonnen huisje zijn en de volgende dag kan het dienen als cape wanneer je kind zich even als Superheld wilt wanen.

3. Creatief aan de slag

Door de minimalistische vorm van open ended speelgoed wordt je kind aangemoedigd om creatief te spelen. Ze kunnen zelf de gekste verhalen verzinnen waarin ze spelen. Ze experimenteren met de verschillende vormen spel en hun cognitieve skills gaan erop vooruit.      

4. Makkelijk te combineren met ander speelgoed

Door het open einde van dit speelgoed kan je het eindeloos combineren met speelgoed dat je kind al in huis heeft, aangezien het eender welke rol kan spelen.

5. Duurzaam

Het speelgoed dat wij uitkozen is niet alleen duurzaam door de materiaalkeuze, maar ook door de functie zelf. Speelgoed waarbij je kind zelf de uiting ervan bepaalt, zal minder snel vervelen omdat het telkens een nieuwe functie kan vervullen. Op deze manier zal het minder snel in een hoekje geduwd worden en kan er langer mee gespeeld worden over verschillende leeftijden heen.  

Onze top picks voor open ended spelen vind je hier.