Voorbereiding eerste schooldag

Het einde van de vakantie is in zicht en het aftellen naar die eerste schooldag is nu écht begonnen! En dat is voor heel wat kindjes een spannende gebeurtenis. Er gaat plots een hele nieuwe wereld voor hen open die - zeker in het begin - heel verwarrend en vermoeiend kan zijn.

Hoe kan je jezelf en je kindje voorbereiden om die eerste schooldag zo vlot mogelijk te laten verlopen?  
Wij geven jullie graag enkele tips!

1. Bereid de eerste schooldag samen voor

  • Praat op voorhand met je kindje over wat er op zo’n eerste schooldag te gebeuren staat. Onwetendheid is voor hen geen fijn gevoel. Enkele boekjes uit ons gamma zoals Karel Gaat Naar School, Liefbeestje Gaat Naar School, Kaatje en De Juf kunnen helpen om het verloop van de dag ook visueel voor te stellen.
  • Rij, fiets of wandel al een keer voorbij de school.
  • Maak een aftelkalender zodat je kindje weet hoeveel nachten hij nog moet slapen voor de start van het nieuwe schooljaar.
  • Laat je kindje zijn/haar boekentas of rugzak zelf kiezen en maak ‘m samen klaar. Onder deze link vind je onze favoriete modellen.
  • Wees zelf enthousiast, zo kunnen ze er met een positief gevoel naar uitkijken.

2. Maak duidelijk wie je kindje wanneer brengt en haalt

Sommige kindjes kijken niet meer om na het binnenwandelen op de speelplaats. Voor anderen verloopt het afscheid wat moeilijker. Als ouder voel je meteen aan wat je kindje op dat moment nodig heeft.  

Gaat het vlot? Great!  
Zijn er traantjes? Troost je kindje, geef ‘m geborgenheid en probeer rustig te blijven (ook al breekt jouw moederhart in 1000 stukken). Zeg er ook bij dat hij altijd bij de juf of meester terecht kan.  
 
Maak meteen ook duidelijk dat je weer terugkomt. Kan je ‘m zelf niet ophalen? Vertel dan wie ‘m komt halen. Een ritueel geeft vertrouwen en voorspelbaarheid. 

3. Geef iets vertrouwds mee


Je kindje krijgt veel nieuwe indrukken te verwerken. Zijn/haar lievelingsknuffel of tutje kan daarom troost bieden als ze het even moeilijk hebben. 

4. Zorg voor reservekledij

Of je kindje nu wel of niet zindelijk is; geef voldoende reservekledij mét naamlabel mee. Aangezien de eerste schooldagen best spannend zijn, is een ongelukje snel gebeurd.  

Is je kindje net zindelijk of ben je bezig met potjestraining? Deze potjestrainingsboekjes zijn een echte aanrader!

5. Geef je kindje de nodige ruimte en rust

Prikkels, prikkels en nog eens prikkels...
Die eerste schoolperiode is heel vermoeiend voor je kindje. Zorg daarom voor een vast ritme en voldoende rust door hem op tijd naar bed te brengen. Zo kan hij voldoende recupereren en is hij helemaal klaar voor een nieuwe schooldag!

Last but not least en omdat we het zo belangrijk vinden: maak een lekkere, gezonde lunch.
Blijft je kindje ‘s middags op school eten? Zorg dan voor een evenwichtige en afwisselende lunch.  
Een brooddoos met vakjes ziet er leuk uit en je kan er stukjes fruit en groenten, rozijntjes, … in meegeven. Ook een lekvrije drinkbus is erg handig!
 
Shop hier onze favoriete brooddozen en drinkbussen.